Meriläisen Juuri-pakastetaikina

Meriläisen Leipomon hapanjuuritaikina on leivottu kotimaisista vehnäjauhoista ja leipäjuuresta.

Se on luotu pizzalle ja muuhun leivontaan.

 

– Juuri Sinulle, joka haluaa onnistua!

Taikinan käyttö

1. Sulata

Taikina on hyvä ottaa sulamaan hyvissä ajoin, vaikka edellisenä iltana. Hapanjuuritaikinasta tulee sitä maukkaampaa, mitä kauemmin se saa nousta jääkaapissa – jopa viikon. Muista kuitenkin ottaa taikinapussit ulos pahvipakkauksesta, jotta taikinalla on tilaa nousta.

Taikina nousee omassa pussissaan, mutta halutessasi voit laittaa sen myös öljyttyyn kannelliseen astiaan sulamaan ja nousemaan.

Mutta hyvä tulee, vaikka et ehtisikään sulattaa taikinaa hitaasti jääkaapissa, eli taikinan voi antaa sulata myös huoneenlämmössä neljästä viiteen tuntia.

Taikinan voi sulattaa myös mikrossa sulatusohjelmalla.

2. Nostata

Anna taikinan kohota huoneenlämmössä tunteroisen ennen leipomista. – näin siihen muodostuu tarvittava kuohkeus ja sitä on helppo leipoa.

3. Leivo

Jos leivot taikinasta pizzaa, niin tee se jauhotulla alustalla sopivan hellästi, ettet hävitä taikinaan muodostuneita kaasukuplia

Jos leivot patonkeja tai sämpylöitä , niin anna niiden nousta pyyhkeen alla vielä noin tunti ennen paistamista. Näin niistä tulee ilmavampia paistettaessa.

4. Paista

Paistolämpötila ja aika riippuvat siitä, mitä olet leipomassa. Pizzalle lämpötila voi olla 250-300 °C ja paistoaika 6-8 minuuttia riippuen täytteistä.

Patongin paistolämpötilaksi 220 °C on riittävä, ja aika on 10-15 minuuttia, eli kunnes pinta on kauniin ruskea.

Jos haluat pinnasta rapean, voit suihkuttaa vettä uuniin suihkepullolla paiston aikana muutaman kerran.

Herkullinen pizzakastike

Täydellisen pizzan perustana on tietysti erinomainen tomaattikastike. Tapoja on monia – tässä meidän hyväksi toteama resepti!

400 g kuorittuja tomaatteja tölkissä
1 valkosipulinkynsi
Reilu teelusikallinen hienoa suolaa
Ripaus mustapippuria myllystä
1 rkl extra-neitsytoliiviöljyä
1 rkl balsamietikkaa
Nipullinen tuoreita basilikanlehtiä

Laita kuoritut tomaatit, valkosipulinkynsi, suola, mustapippuri sekä oliiviöljy astiaan. Sekoita seos sauvasekoittimella haluamaasi paksuuteen. Lisää balsamietikka sekä basilikanlehdet ja sekoita. Anna kastikkeen maustua jääkaapissa ainakin kaksi tuntia – mitä pitempään sen parempi.

Täytevaihtoehdot

Täytteet tekevät pizzan. Mitkä ovat sinun suosikkisi? Tässä pari herkullista klassikkoa, jotka kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Pizza Margherita
Klassikko, joka on yksinkertaisuudessaan herkullinen.

Tomaattikastiketta
Mozzarellajuustoa
Extra-neitsytoliiviöljyä
Tuoretta basilikaa

Levitä taikinan päälle tomaattikastiketta ja aseta kastikkeen päälle palasia revittyä mozzarellaa. Voit vielä lorauttaa tilkan oliiviöljyä pizzan päälle ennen uuniin laittamista. Kun pizza on paistunut, lisää valmiin pizzan päälle muutamia tuoreita basilikanlehtiä.

Pizza Prosciutto
Sinulle, joka rakastaa ilmakuivattua kinkkua.

Tomaattikastiketta
Mozzarellajuustoa
Parmigiano Reggiano -juustoa raastettuna
Prosciuttokinkkua
Kirsikkatomaatteja
Rucolaa

Levitä taikinan päälle tomaattikastiketta ja aseta kastikkeen päälle palasia revittyä mozzarellaa sekä Parmigiano Reggiano -raastetta. Revi palasia ilmakuivattua kinkkua sekä puolita kirsikkatomaatteja ja aseta ne pizzalle. Paiston jälkeen lisää pizzan päälle tuoretta rucolaa. Voit myös kokeilla tehdä pizza niin, että lisäät kinkun ja tomaatit kypsentämättä pizzan päälle yhdessä rucolan kanssa, kun pizza on tullut uunista.


Pizza Aubergine
Herkulliset, voissa paistetut munakoisot saavat tämän pizzan maistumaan!
Resepti: Joona Pennanen

Tomaattikastiketta
Salami Napoli
Parmigiano Reggiano -juustoa raastettuna
Fior Di Latte Mozzarella
Voissa paistettu munakoisosuikale, maustettu suolalla ja pippurilla
Tuoretta basilikaa

Levitä tomaattikastike pizzan pohjalle ja raasta Parmigiano Reggiano -juustoa päälle. Lisää pizzalle salamit, munakoisot sekä mozzarellajuusto. Tuoretta basilikaa voi laittaa koristeeksi ennen tai jälkeen paiston.

Ainesosat
VEHNÄjauho, vesi, vehnäjuuri, oliiviöljy ja suola. Sisältää hitusen leivinhiivaa – varmuuden vuoksi.

Ravintosisältö 100 g:sta
Energia 980,5 kJ / 230 kcal
Rasva 1,6 g (josta tyydyttynyttä 0,3 g), hiilihydraatit 42,6 g (josta sokereita 0,3 g), ravintokuitu 3,3 g, proteiini 7,8 g, suola 1,1 g, laktoosi 0,0 g.

Ravitsemukselliset ominaisuudet
Ei lisättyä sokeria, laktoositon, lisä- ja säilöntäaineeton.

Säilytys
Alle -18 °C, ei saa jäädyttää uudelleen.

Ingredienser
VETEmjöl, vatten, vetesurdeg, olivolja och salt. Innehåller små mängder bakjäst – för säkerthets skull.

Näringsvärde per 100 g
Energi 980 kJ / 230 kcal
Fett 1,6 g (varav mättade 0,3 g), kolhydrater 42,6 g (varav sockerarter 0,3 g), kostfiber 3,3 g, protein 7,8 g, salt 1,1 g, laktos 0,0 g.

Näringsmässiga egenskaper
Utan tillsatt socker , laktosfri, utan tillsatser eller konserveringsmedel.

Förvaring
Under -18°C, får inte frysas efter upptining.