Hyvän perinnettä pitää vaalia
– rieska kerrallaan

Lumijoella oli keväisin tapana järjestää Rieska-Ralleja. Kun kevätaurinko kuivasi kylän raitit, kokoontuivat nuoret kisaamaan rieskan vierityksessä. Tämä perinne keräsi koko kylän iloiseen tapahtumaan. Rieskojen leipominen alkoi jo aamuyön tunteina, ja jokainen talo halusi leipoa sen parhaan rieskan ja voittaa jalon kisan.

Kilpailun tavoitteena ei ollut pelkästään vierittää rieskaa mahdollisimman pitkälle, vaan myös pitää se ehyenä koko matkan ajan. Tämä vaati taitoa, tarkkuutta ja ripauksen onnea. Nuorille tämä oli tärkeä hetki osoittaa taitonsa, ja talon emännälle oli kunnia olla voittajarieskan leipoja. Lumijoen keväinen kinkeri muistuttaa siitä, miten tärkeää on pitää perinteistä kiinni ja jakaa ne tulevien sukupolvien kanssa.

Meriläisen leipomo haluaa kunnioittaa aidon rieskan perinnettä Rieska-Ralli-viikoillaan.

Tunnistat ne pyöreästä muodosta ja aidosta mausta, joka syntyy taidolla ja perinteellä
Meriläisen leipomolla – joka yö.

Julkaistu 1.4. 😉

Meriläisen rieskat

Meriläisen Ohra-, Peruna- ja Kaurarieskat löydät kaikista hyvää leipää arvostavista kaupoista. 

Ohrarieska

Perinteinen ohrarieska.

Ainesosat:
OHRAjauho, vesi, VEHNÄjauho, suola

RAVINTOSISÄLTÖ (100 g):
Energia 1082,6 kJ / 259 kcal, rasva 1,7 g (tyydyttynyttä 0,3 g), hiilihydraatit 51,5 g (josta sokereita 0,4 g), ravintokuitu 6,7 g, proteiini 7,3 g, suola 1,1 g, laktoosi 0 g

Perunarieska

Perinteinen pehmeä perunarieska.

Ainesosat:

VEHNÄjauho, vesi, PERUNAhiutale 23%, suola

RAVINTOSISÄLTÖ (100 g):

Energia 782 kJ / 187 kcal, rasva 0,8 g (tyydyttynyttä 0,2 g), hiilihydraatti 38,3 g (sokereita 1,2 g), ravintokuitu 2,5 g, proteiini 4,8 g, suola 1,1 g, laktoosi 0 g

Kaurarieska

Täyteläisen kaurainen rieska.

Ainesosat:

Vehnäjauho, vesi, täysjyväKAURA 30 %, OHRAjauho, perunahiutale (peruna, emulgointiaine E471), hiiva, suola.

RAVINTOSISÄLTÖ (100 g):

Energia 910 kJ / 217 kcal, rasva 2,6 g (josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,5 g), hiilihydraatit 38 g (joista sokereita 0,4 g) ravintokuitu 6 g, proteiini 8 g, suola 1,1 g, laktoosi 0,0 g.

Perinteitä vaalien

Meriläisellä on leivottu leipää jo vuodesta 1946 saakka ja tällä hetkellä leipomo toimii jo kolmannessa polvessa. Toiminnan laajentuminen ja tuotevalikoiman kasvu eivät ole vaikuttaneet laatuun – siitä ei tingitä. Parhaat raaka-aineet ja paikallisten leipäperinteiden kunnioittaminen ovat edelleen Meriläisen tekemisen ytimessä, jo kolmannessa sukupolvessa.