Meriläisen Ruisleipä

Ikoninen Meriläisen ruisleipä on pitkän historiansa myötä lunastanut paikkansa oululaisten suosikkileipänä. Ruisleipämme kulmakivi, aito ruisjuuri, on kuitenkin paljon vanhempi, jo yli satavuotias. Ehkä siinä on leipämme maun salaisuus. Meidän mielestämme oikeaan ruisleipään ei tarvitse muuta kuin vettä, suolaa ja ruisjauhoa – sekä tietenkin aidon ruisjuuren.

Ruislimppu

Rukiinen ruisleipä limpun muodossa.

Ruispala

Rukiinen ruisleipä kätevinä paloina.

Ruisreikäleipä

100 % täysjyväruista, juureen leivottu.

Ruisvarras

Perinteistäkin perinteisempi ruisvarras leivotaan edelleen yli sata vuotta vanhaan ruisjuureen. Vesi, suola ja ruisjauho – muuta ei tarvita.

Ainutlaatuisen maun takana satavuotias juuri

Ruisleivän yksinkertaisuus tekee siitä niin ainutlaatuisen ‒ aito ruisleipä ei sisällä muuta kuin ruisjauhoja, vettä, hivenen suolaa ja tietysti ruisjuuren. Näin ruisleipää on leivottu satoja vuosia, ja tätä perinnettä jatkaa myös Meriläisen leipomo.

Meriläisen ruisleipään ei lisätä hiivaa eikä muitakaan lisäaineita, ja siitä ollaan ylpeitä. Taito tehdä aitoa suomalaista ruisleipää on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Tässä perinteikkäässä leipomossa jokainen leipä on pala suomalaista kulttuuriperintöä.

Täysjyväruisleipä on aina ollut suomalaisten leipäsuosikki

Vuonna 2017 ruisleipä valittiin Suomen kansallisruoaksi ja siitä lähtien sitä on juhlittu Kalevalan päivänä 28.2. Tutkimusten mukaan suomalaiset mieltävät ruisleivän terveellisimmäksi leipävaihtoehdoksi ja siinä ollaan oikeassa. 

Ruisleivän kuidut tekevät hyvää veren kolesterolipitoisuudelle, tasapainottavat verensokeria ja auttavat painonhallinnassa. Yhdessä täysjyväruisviipaleessa on kuitua yhtä paljon kuin viidessä porkkanassa! Meriläisen ruisleivässä on runsaasti kuitua, ruisvartaassa peräti 16 prosenttia, mistä vatsa kiittää. 

Lisäksi ruisleipä on hyvä proteiinin lähde ja sisältää paljon tärkeitä hivenaineita, kuten B-ryhmän vitamiineja, E-vitamiinia, rautaa, seleeniä sekä sinkkiä.